Späť na Aktuálne pre vás

Aká je tvoja obľúbená kniha?

05.03.2021
Lektori
Čo tanečníci čitajú?

Marec je vyhlásený za mesiac knihy už dlhé desiatky rokov. Tradícia vznikla v 50-tych rokoch minulého storočia v bývalom Československu a cieľ bol jednoduchý – podporiť čítanie kníh. Ako je to s čítaním u tanečníkov a aké sú ich obľúbené knihy zistíte v článku od Magdalény Záňovej.

Magdaléna záňová


Keď sa na to pozriem z dnešného pohľadu, nechce sa mi veriť, že ľudia vtedy čítali málo. Bola to doba bez internetu, bez počítačov, herných konzol a s dvomi dostupnými televíznymi stanicami.“

Dnes máme oveľa širšie možnosti ako tráviť voľný čas, ale čítanie kníh je stále populárnym spôsobom ako si oddýchnuť alebo sa vzdelávať. Pre mňa osobne je čítanie kníh srdcová záležitosť už od malička. Doma sme mali úctyhodnú knižnicu a od malička som chodila do knižnice. Dobre si pamätám na doškrtaný a dátumami vyrazítkovaný čitateľský preukaz.

Ponoriť sa do príbehu knihy je ako sledovanie filmu vo vlastnej hlave. Postavy, prostredie, atmosféru si sami vytvárate vlastnou fantáziou. Keď nejakú knihu sfilmujú, pred tým ako si pozriem film si najskôr prečítam knihu. Máloktorému filmu sa podarí dosiahnúť hĺbku príbehu v knihách.

Obľúbenosť žánrov sa menili vekom a aj podľa toho, v akej životnej fáze som sa nachádzala. V detstve to boli samozrejme rozprávky, s pubertou prišli indiánske príbehy Karla Maya – tzv. máyovky, zbožňovala som aj príbehy o Tarzanovi, Angeliku a väčšinou ma bavila aj povinná literatúra.

Edíciu najlepších klasických detektívok – Zelenú knižnicu som zhltla ako malinu. Mala som obdobie, keď som čítala všetko z lekárskeho prostredia, alebo len knihy od Arthura Haileyho, detektívky z prostredia konských dostihov od Dicka Francisa, knihy z egyptskou tématikou. Práve kniha z tohto prostredia – Egypťan Sinuhe (Mika Waltari) je mojou najobľúbenejšou knihou vôbec.

Zdroj foto: martinus.sk

Bolo aj obdobie, keď som knihu nedržala v ruke mesiace a keď boli moje deti malé, tak aj niekoľko rokov. Teda, knihy som držala, ale zase tie detské – leporelá. S nostalgiou som sa vrátila k legendárnej knižôčke Môj macík a rozprávkam o Kubkovi a Maťkovi. Keď vyšla prvá kniha Harry Potter, mal môj syn päť rokov a s radosťou som mu ju čítala. Harry Potter sa považuje za prelomovú knihu, ktorá opäť prebudila záujem o čítanie. U mňa odštartovala záujem o žáner fantasy.

Teraz do knižnice nechodím. Knihy si väčšinou kupujem elektronické do čítačky. Stále mám najradšej ten pocit z papierovej – ozajstnej knihy, ale žiaľ, domácu knižnicu nenafúknem, preto volím elektronickú podobu. Momentálne čítam romány od výborného slovenského autora Juraja Červenáka. Môj manžel zase uprednostňuje audioknihy, nedávno si takto „prečítal“ celého Eragona a veľmi sa mu páčilo, ako Martin Stránský knihu nahovoril.

Najradšej mám, keď mi dobrú knihu niekto poradí, lebo je naozaj ťažké vyberať z množstva dnešnej ponuky na trhu. Opýtala som sa našich lektorov, či čítajú a čo by odporučili si prečítať aj vám.


Miroslav Lalík – lektor akrobatického rock and rollu

Keď mám čas a knižka ma zaujme, čítam veľmi rád. Milujem fantasy a všetko s tým spojené. Naposledy som však čítal knihu z obdobia holokaustu a tento žáner ma momentálne zaujal. Každému odporúčam prečítať si Denník Anny Frankovej (Anna Franková) a mojím momentálnym favoritom je Mengeleho dievča (Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová).


Daniela Kasalová – lektorka latino dance a tanečnej prípravky

Čítam od detstva, vzorom mi bol môj otec, ktorého som často videla s knihou v ruke. Čítanie je skvelé v tom, že máš možnosť ujsť od reality a od svojich problémov.

Čítať som začala asi v desiatich rokoch, prvou knihou bol Harry Potter, ale prečítala som aj klasikov ako je Daniel Hevier, Podjavorinská, Krista Bendová. Neskôr sa mi páčili aj knihy z povinnej literatúry – romány ako Peter a Lucia, Kto chytá v žite, Otec Goriot a podobne.

Počas štúdia som veľa čítala odborné knihy o detskej psychológii a na odľahčenie som si potom čítala – dalo by sa povedať jednoduchšie ženské romány, ale aj klasiku Pýcha a predsudok, pokúsila som sa prečítať si Annu Kareninu – ale k tomu sa budem musieť ešte vrátiť.

Nedávno som mala obdobie keď som čítala knihy s veľmi náročnou témou – z prostredia koncentračných táborov. Niektoré knihy som čítala veľmi dlho, lebo som s tým musela prestať, často ma to až mrazilo a aj som plakala. Spomeniem aspoň knihu Chlapec v pruhovanom pyžame. Teraz sa chystám prečítať si knihu o Michael Obamovej, tak možno ma čaká obdobie čítania autobiografií.


Tomáš Surovec – lektor spoločenské tance

Posledné roky popri rodine, riadení tanečnej školy, trénovaní a vzdelávaní sa mi veľa času na čítanie len tak pre zábavu nezostáva. Mám vždy rozčítanú knihu, ktorú zdolávam síce dlhšie ale o to s vaščím potešením, keď sa k nej dostanem. Momentálne je to Digitálny minimalizmus od Calla Newporta. Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí majú pocit, že ich online svet pohlcuje viac ako by si želali.

Foto zdroj: martinus.sk

Keďže na čítanie nieje veľa času zvykol som si využiť „hluchý čas“, napríklad počas nakupovania potravín, čakania v radoch alebo pri cestovaní počúvaním podcastov. Medzi moje obľúbené patria Verbálny tanec s Otcom Mircom, Na rovinu o podnikaní, Marketing v praxi, Vedátorský podkast alebo Očami farmácie.

Čítanie s mojim synom Tobiaskom, ktorý má momentálne 1,5 roka prinieslo do môjho života nový rozmer. Musím sa priznať, že Tobiasko momentálne disponuje väčšou knižnicou prečítaných kníh ako tato. Bude to určite tým, že v tomto je asi po mame. Pri čítaní Môjho Macíka od Márie Rúfusovej – Martákovej sa obnovujú moje spomienky na detstvo. Túto knižku mal v knižnici asi každý z nás.


Martina Lieskovská – lektorka hiphopu, chicago footwork a waacking

„Mám zopár obľúbených knižiek: Grit (Angela Duckworth), Mastery (Robert Greene), Relentless (Tim Grover), Power of Thinking Big (David J. Schwartz).

Čo ale najviac odporúčam si prečítať je kniha Hip Hop Files od fotografky Marthy Cooper. Dokumentuje zrod Hip Hopovej kultúry v New Yorku v rokoch 1979 – 1984. Kniha je rozdelená do kapitol ako napr. Graffiti, DJing, Breaking, MCing (rap), Fashion a pod.

Každá z kapitol obsahuje dôležité informácie a rozhovory s priekopníkmi daných elementov. Kniha je jednoducho podaná, obsahuje mnoho fotografií a tám poskytuje dobrý pohľad na začiatok Hip Hop kultúry a jej podstatu.

Kristína Tarbaj Košecká – lektorka baletu a contemporary

Momentálne nemám moc čas čítať, ale mám jeden tip. Kniha sa volá I was there – Selected dance reviews and articles 1936 – 1976 od Walter Terry. Je to už staršia kniha a náhodou som na ňu natrafila, keď som bola v New Yorku.

Zdroj foto: amazon.com

Miloš a Janka Tigyi – lektori tanečný šport

„V minulosti som dosť čítal odbornú literatúru súvisiacu s geografiou (odporúčam časopis GEO) a regionálnym rozvojom. Teraz sa už v tomto odbore veľmi nepohybujem a čítam skôr kresťanskú spirituálnu literatúru. Mám rád knihy ako Divoký v srdci od Johna Eldredgeho (odporúčam skôr mužom), Ako si očistiť srdce od kardinála Tomáša Špidlíka SJ. Krátke a efektívne čítanie je určite aj malá publikácia s názvom Ruky milosrdenstva a v našej spoločnej manželskej literárnej výbave má svoje miesto aj výborná knižka 5 jazykov lásky.“ Miloš

„Áno, čítam rada, môj momentálny favorit je kniha 5 jazykov lásky od Gary Chapmana. Zaujímavým čítaním zo psychologického hľadiska je aj známa útla, ale myšlienkami veľmi bohatá knižôčka Malý princ od Antoine de Saint-Exupéryho, ktorú vrelo odporúčam nie len deťom, ale určite má čo povedať aj dospelákom v súčasnosti“ Janka.

Text: Magdaléna Záňová, Titulná foto: Magdaléna Záňová, www.houseofdance.sk

Mohlo by vás záujímať