Späť na Aktuálne pre vás

Ako so stylingom v tanečnom športe?

22.01.2021
Lifestyle Rozhovor Tanečný šport

Janka Tigyi patrí medzi vyhľadávané stylistky v Tanečnom športe. O tom, ako sa k stylingu dostala, prečo je pre tanečníčky dôležitý a tiež o tom, ako jej na ceste stať sa výnimočnou pomohla ruština.

„Keď som bola prvýkrát fotiť súťaž v tanečnom športe, jedna z prvých vecí, čo ma ohúrila, boli nastajlované a vyobliekané dievčatá a chlapci.“

Bola som vtedy veľmi rada, že som si neobliekla moje obľúbené tepláky a nejak som cítila, že bude lepšie keď sa na fotenie oblečiem slávnostnejšie. Dobre som urobila, lebo by som si medzi tými krásnymi princeznami pripadala ako šupák. O úprave vizáže na súťaž som sa porozprávala s našou lektorkou, reprezentantkou, dlhoročnou tanečníčkou, a stylistkou Jankou Tigyi Barillovou (@b_artemstudio).


Janka, na súťaži v spoločenských tancoch majú pomerne náročné účesy už dievčatá v detských kategóriách. Je to súčasť hodnotenia, alebo je to iba zaužívané? Môžu si chlapci a dievčatá obliecť hocičo? Alebo sú na to nejaké stanovené pravidlá? Nič o tom vlastne neviem, trochu mi to, prosím ťa, vysvetli.

Deti a juniorky (konkrétne juniorky kategórie junior 1) sa líčiť nesmú, nakoľko to zakazuje aj súťažný poriadok. Tak isto aj v oblečení – v pravidlách je stanovené, akú dĺžku môže mať slukňa, z akých materiálov môžu byť šaty, aký výkroj môže mať body pod šatami.

Všetko je to vlastne o tom, aby oblečenie bolo vkusné a v žiadnom prípade aby ani nenaznačovalo nejakú vulgárnosť a nahotu. Detské kategórie nesmú mať na šatách ani žiadne flitre a ligotavé kamene. Na majstrovstvách vo vyšších kategóriách sa juniorkám toleruje jemné líčenie. Ale všetko s mierou a citlivo.


A čo účesy? Nemôžu si dievčatá spraviť len nejaký cop? Prečo také zložité česanie?

No na tréningoch máme často len uviazané copy, alebo drdoly, ale na súťaž to nestačí. Vlasy musia byť pekne uhladené, aby pri tanci nezavadzali – a to nielen tanečníčke, ale aj jej partnerovi. A účes musí držať celý deň, nič sa z neho nesmie uvoľňovať. Preto sa do hladka vyčesávajú už deti. Mne sa veľmi páči, keď majú malé dievčatká zapletené a začesané vlásky do tzv. francúzskeho vrkoča. Vyzerá to veľmi pekne, čisto a upravene.


Predpokladám, že prvou stylistkou je pre dievčatá mamina. Nejak si s tým účesom musí poradiť. Ja sa priznám, že na česanie som úplné drevo, ledva spravím jednoduchý vrkoč. Neviem si predstaviť, že by som na súťaž mala takto očesať moju dcéru. Ako to bolo u teba? Kto ťa zvykol česať na súťaže?

Áno, aj mňa zo začiatku česala mamina. Nebol to nejaký zložitý účes, zvčajne iba taký jednoduchý zalakovaný drdol. Moja krstná mama je kaderníčka a občas ma očesala aj ona. Ale nebolo to ono. Technika česania bežného slávnostného účesu napríklad na ples a účesu na tanečné súťaže je úplne iná.

Preto to v podstate bežné kaderníčky ani tými svojimi postupmi nevedia tak očesať. Tým sa ich, samozrejme, nechcem dotknúť. Na plesy či svadby robia mnohé kaderníčky perfektné účesy. Neskôr som niečo odpozorovala od zahraničných tanečníc a začala som sa česať sama. Celkom mi to išlo a pred súťažou som česávala aj spolutanečníčky z klubu.


V čom je tanečný účes iný oproti už spomínanému plesovému účesu?

Klasické slávnostné účesy sa češú na objem, naopak tanečný účes na súťaž musí byť začesaný do hladka. Musí perfektne držať počas náročného dňa, preto sa naň používa veľa stylingových tužiacich prípravkov.


Čo ťa k stylingu priviedlo a kedy si sa tomu začala viac venovať?

U mňa to bolo tak, že pred každou súťažou som ani tak neriešila veci okolo tanca, ale skôr to, kto mi spraví vlasy, či sa stihnem učesať, či mi to bude držať. Vždy som z toho mala stresy. Na súťažiach v zahraničí to zväčša funguje trošku inak. Na Slovensku vidíme takmer spravidla stánky s oblečením a s topánkami. V zahraničí, najmä na väčších súťažiach je ešte aj stánok určený na styling tanečníkov, a to ako dievčat, tak i chlapcov.

To je úžasná vec, jednoducho sa pred súťažou objednáš na určitú hodinu, profesionál ťa očeše a ty sa môžeš v kľude sústrediť na tanec. U nás nič také nebolo, preto som sa asi pred tromi rokmi rozhodla, že chcem takúto službu poskytovať aj ja u nás. Mňa to vždy veľmi bavilo, vždy som si vymýšľala svoje účesy, čím zložitejšie, tým ma to bavilo viac.


Ako si sa naučila česať? Našla si si nejaké videá na YouTube? Alebo si šla na kurz?

Na YouTube o takýchto tanečných účesoch toho veľa nenájdeš. Samozrejme, sú nejaké videá, ale nie sú v nich ukázané podrobné postupy, veľa sa z nich nedozvieš. Tie pasáže, ktoré potrebuješ vidieť sú vždy nejako zrýchlené, alebo rozmazané. Chápem, že každý si to svoje know-how chráni. Dá sa tým povedzme inšpirovať, ale česať sa tak nenaučíš.

Ja som šla cestou workshopov. Na prvý workshop som sa dostala ešte počas môjho štúdia v Moskve. Našla som si inzerát a prihlásila som sa. Zobrala som aj moju vtedajšiu spolužiačku, ktorá mi robila modelku a všetku teóriu som si mohla hneď aj vyskúšať v praxi. Ono sa to inak ani nedá, nemôžeš sa naučiť česať len tak, že sa budeš pozerať. Musíš si tie techniky aj vyskúšať.


Čiže ti tvoja ruština pomohla aj v tomto smere.

Mne ruština neskutočne pomáha v sebarealizácii, Rusko je krajina nekonečných možností. Aj keď sa to nezdá. Vďaka tomu, že viem po rusky som počas prvej vlny pandémie mohla absolvovať jeden vynikajúci online workshop zameraný nielen na účesy, ale aj na make-up.


Tak to je super, vlastne si využila situáciu a to, že zrazu sa dali takéto workshopy absolvovať kľudne aj z domu a nemusela si cestovať, ušetrila si kopec času a peňazí. Dôležitá vec, ktorá je k tomu potrebná je ovládať jazyk.

Presne tak, mali sme k dispozícii rozvrh a rozpis, čo si máme pripraviť a každý deň sme sa krok za krokom učili rôzne techniky. Úplne úžasné bolo aj to, že nás učili nielen ako sa čo robí, ale aj prečo. Taktiež, aké prípravky používať, na čo si dať pozor. Mám doma figurínu a na nej som sa všetko učila.


Robia ti modelky aj dievčatá z Akadémie?

Jasné, všetko si musím poriadne preskúšať, preto som zo začiatku bola vďačná, že som mohla na nich trénovať. Aj teraz by sa mi také niečo zišlo, nerada by som vyšla z cviku. Už sa teším, keď toto všetko skončí a my sa zase vrátime k normálnemu životu a budeme zasa môcť naplno robiť veci, ktoré nás bavia.


Hovorila si, že si sa na workshope venovala aj líčeniu. Chceš ísť aj touto cestou Účesy + Make-up?

Ten make-up workshop bol výborný, ale tomu by som sa chcela venovať iba okrajovo. Ono, nalíčiť sa našim dievčatám nerobí nejaký problém. To je niečo iné ako účes. Preto si myslím, že skôr bude záujem o česanie. Keď sa na to pozriem aj z ekonomického hľadiska, myslím si, že naše baby dajú skôr peniaze za česanie, lebo to nie je také jednoduché urobiť a nalíčia sa aj samé. Ale samozrejme, keď bude záujem veľmi rada poskytnem aj tanečné líčenie.


Janka, celkom pekne si sa rozbehla, škoda, že ťa pandémia zastavila. Videla som už tvoje účesy na viacerých súťažiach, česala si dievčatá aj na Majstrovstvách Slovenska. Čo je podľa teba najdôležitejšie k tomu, aby sa človek naučil niečo úplne nové?

Podľa mňa najdôležitejšia je trpezlivosť. Nedá sa očakávať, že pôjdem na trojdňový kurz a už mi to pôjde. Ale to je vo všetkom, nielen v česaní. Treba byť hlavne trpezlivý a neočakávať, že mi všetko spadne hneď hotové z neba.


Keď skončia tieto opatrenia, myslíš, že by sme sa ešte mohli stretnúť a natočiť spolu nejaký účesový tutoriál pre všetky maminy, ktoré chcú pekne očesať svoje dcérky na prvé tanečné súťaže?

Ak bude záujem, veľmi rada, budem sa tešiť.

Ukážka zo stylingu pred MSR v ŠTT

Text: Magdaléna Záňová, Janka Tigyi, Foto: Magdaléna Záňová, Janka Tigyi, www.houseofdance.sk