Späť na Aktuálne pre vás

Rozhovor s vicemajtrami SR v tanečnom športe, Magnusom a Slávkou

12.01.2021
Rozhovor Tanečníci Tanečný šport Úspech
tanečný šport

Magnus Larsen a Slávka Kolesárová o svojom výnimočnom úspechu na MSR v štandardných tancoch. O ich pocitoch po vyhlásení výsledkov, o tom, ako zvládajú šport so školou, čo im tanec dáva a čo berie.

Spoločenské tance tanečný kurz - Akadémia tanca nitra

Mám aj obrovské šťastie na tanečného partnera, ktorý je mi veľkou podporou, skvelým kamarátom. Veľmi dôležité je aj to, že nás vedú správni tréneri.

Magnus a Slávka patria k jedným z najúspešnejších tanečníkov v našej škole. Majú na svojom konte takmer desiatku finálových umiestnení zo štatutárnych súťaží v tanečnom športe. Patria niekoľko rokov do reprezentačného tímu SZTŠ. Tanečný šport sa stal ich životným štýlom.

Rok 2020 bol pre nich najúspešnejší v tanečnej kariére. V kategórii mládež získali dve medailové umestnenia. 3. miesto na MSR v 10-tich tancoch a 2. miesto na MSR v štatndardných tancoch. V roku 2020 mali štartovať aj na ME v LAT, ME a MS v ŠTT, žiaľ pandémia im prekazila plány.


Stali ste sa vicemajstrami SR v štandardných tancoch, aké ste mali pocity bezprostredne pred a po vyhlásení výsledkov?

Slávka

Ja som pred vyhlásením výsledkov bola spokojná s tým, ako sme zatancovali a užili si celý večer, aj keby to už dopadlo akokoľvek. Keď som počula naše mená na priečkach vicemajstrov, bola som samozrejme veľmi šťastná a hrdá, že sme to spolu zvládli a tá drina, ktorá za tým všetkým bola, stála za to.

Magnus

Pocity po vyhlásení boli neuveriteľné, popravde sa to asi ani nedá opísať. Zažíval som radosť a pýchu na náš výkon a dlhodobé trénovanie a bol som veľmi rád, že nám to celé vyšlo a za to som bol nesmierne šťastný.


Predpokladáme, že to ako zatancujete v deň súťaže je čerešnička na torte, ako prebieha príprava na MSR s cieľom byť v prvej trojke?

Slávka

Chce to predovšetkým veľké odhodlanie, sebazaprenie a chuť trénovať, rátať s tým, že to častokrát bude aj na úkor iných aktivít, veľa úsilia, času a potu.

Magnus

Každý deň na parkete a okrem toho určite aj kondičná a koordinačná príprava. Pri športe je dôležité mať v kondícii aj svalstvo a preto som každý deň ešte pred školou ráno chodil do posilky na hodinu. Poobede sme mali zas technické a strategické tréningy.

Magnus Larsen a Slávka Kolesárová - vicemajstri SR v tanečnom športe

Ako ste vnímali prípravnú fázu? Aké ste mali pocity? Stalo, že ste si hovorili, mám už toho dosť?

Slávka

Samozrejme, niekedy to bolo ťažké a musím priznať, že občas sa mi vynorila v hlave aj taká myšlienka. Ale vtedy si treba pripomenúť, že sme sa do toho pustili predovšetkým preto, lebo tanec nás robí šťastnými, baví nás hudba a pohyb, viac sa tréningovým procesom zabávať, nebrať to ako povinnosť alebo prácu. Mám aj obrovské šťastie na tanečného partnera, ktorý je mi veľkou podporou, skvelým kamarátom aj mimo parketu a vždy sa vieme navzájom pochopiť a rozosmiať. Veľmi dôležité je aj to, že nás vedú správni tréneri, ktorí nás vedia pochopiť a povzbudiť nielen po tanečnej, ale aj po ľudskej stránke.

Magnus

Pripravenú fázu som vnímal veľmi pozitívne. Mali sme veľa na pláne, ale veľmi ma bavilo na sebe robiť a cítiť zlepšenie. Určite každý športovec, ktorý venuje nesmierne veľa času do niečoho má niekedy svoje obavy, či to má zmysel. Ja osobne som mal niekedy tieto pocity a vtedy by som radšej išiel niekam s kamarátmi von alebo len tak doma oddychoval. Väčšinou sa mi ale podarilo cez to prejsť a ísť lebo som mal silný motív.


Výsledok na súťaži závisí hlavne od dlhodobej prípravy. Ako dlho tancujete a ako vyzerá váš bežný tréningový týždeň?

Slávka

Ja som s úplne prvým tanečným krúžkom začala už ako 5 ročná a potom sa to nejak postupne vyvíjalo. Teraz to už bude dvanásty rok, čo ma oslovili spoločenské tance. Z toho šiesty rok tancujem súťažne s Magnusom. Tréningy mávame každý deň, ktoré okrem tanečných hodín zahŕňajú aj baletnú a kondičnú prípravu.

Magnus

Tancovaniu som sa začal venovať keď som mal tri roky, ale potom sme sa presťahovali z Dánska na Slovenko a mal som dlhšiu “pauzu”. Po prestávke som sa začal venovať tancu ako prvák na ZŠ a vybral som si spoločenské tance, súťažne tancujem už 8 rokov. 

Tanečný šport: Magnus Larsen a Slávka Kolesárová, vicemajstri SR

Obaja chodíte na gymnázium, ako toto všetko stíhate so školou? Aký je váš recept na udržanie dobrých výsledkov v škole a zároveň dosahovanie výnimočných výsledkov v športe?

Slávka

Pre mňa je asi najdôležitejšie vedieť si zatriediť čas, zbytočne ním neplytvať a využiť efektívne každú voľnú chvíľu, aj keď sa neraz stalo, že som za učebnicami sedela neskoro do noci.

Magnus

Školu stíham tak, že sa snažím čo najviac pochopiť a spraviť už v škole, aby som nemusel večer po tréningu nad tým sedieť doma a trápiť sa. 

Čo vám tanečný šport dáva?

Slávka

Okrem dobrej kondície, správneho držania tela, disciplíny, schopnosti zvládať ako výhru, tak naopak aj sklamania, dáva veľmi veľa úsmevov na tvári a zážitkov, skvelé priateľstvá na celý život, za čo som neskutočne vďačná, pretože vďaka tancu som spoznala množstvo výnimočných ľudí, bez ktorých si teraz neviem predstaviť svoj každodenný život.

Magnus

Tanečný šport mi dáva radosť, učí ma disciplíne, získavam vedomosti o svojom tele a pohybe. Motivuje ma aj možnosť zlepšovať sa v niečom, čo má fakt dopĺňa a robí šťastným.

Tanečný šport: Magnus Larsen a Slávka Kolesárová, vicemajstri SR

Čo vám tanečný šport berie?

Slávka

Častokrát sa musím zrieknuť aktivít s priateľmi mimo tanečnej sféry na úkor tréningov a potom samozrejme zasahuje aj do rodinného rozpočtu, ale v pozitívnom slova zmysle mi berie aj nudu a čas, ktorý by som možno inak strávila na gauči s telefónom v ruke.

Magnus

Určite najviac zo všetkého mi šport berie voľný čas, ale je to vec, pre ktorú som sa sám rozhodol a veľmi rád do toho investujem svoj voľný čas. 


Ako sa udržujete v tanečnej kondícii v období plnom lockdownov? 

Slávka

Momentálna situácia sa nedá porovnať s tréningovým procesom pred koronou, ale tréningy stále prebiehajú aspoň online formou…ja sa snažím čo najviac chodiť behať do prírody, na bicykel alebo len tak na prechádzku, keď to počasie dovolí. Ak nie, tak cvičím a strečujem aspoň doma. Ale tak, ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré, je to len o nastavení myslenia.

Magnus

V období lockdownov si udržujem svoju kondíciu pomocou koordinačných, mobilizačných a posilňovacích cvičení, behaní a prechádzkami v prírode. 

Reprezentanti Akadémie tanca na MSR v tanečnom športe
Na MSR v ŠTT 2020 nás reprezentoval Magnus a Slávka a tiež Peťko s Barborkou

Momentálne všetok svoj voľný čas venujete športu. Čím by ste chceli byť v dospelosti? Uvažujete nad prácou trénera v športe?

Slávka

Myslím si, že moje budúce povolanie nebude súvisieť priamo s tancom, ale určite sa ho nechcem úplne vzdať. Ak by to bolo možné, veľmi rada by som svoje skúsenosti posunula aj mladšej generácii talentov.

Magnus

Určite som už nad tým uvažoval, čo budem v budúcnosti robiť. Jednou z možnosti je aj niečo so športom. 


Vďaka čomu vás tanečný šport baví, motivuje, láka?

Slávka

Keď som bola dieťa, rada som sa chodila pozerať na súťaže, ako sú páry upravené, ako ľahko a zároveň komplikovane vyzerajú ich choreografie, aké pekné majú dievčatá šaty. Teraz obdivujem inteligenciu ľudského tela – ako dokáže tréning čo tréning prekonávať svoje limity a stále sa vie naučiť množstvo nových pohybových vzorcov a vyjadriť ich v tanci na hudbu. Ako si vieme vzájomne s Magnusom porozumieť aj bez slov, len na základe vnímania pohybu. Je za tým samozrejme veľa roboty, ale veľmi ma láka sa v tomto zdokonaliť a dozvedieť sa čo najviac.

Magnus

Na tancovaní ma najviac motivuje pohyb s hudbou, práca na sebe a neustále zlepšovanie sa. Tanec je pre mňa aj z mentálnej stránky veľmi dôležitý, pretože počas tancovania sa nemusíme o nič báť a len sa zabávať pohybom a hudbou. Ak by som to mal inak popísať, tak by som povedal, že pri tancovaní žijeme práve v prítomnom momente.

Tanečný šport: Magnus Larsen a Slávka Kolesárová - vicemajstri SR
Magnus a Slávka na stupni víťazov na MSR v štandardných tancoch v Leviciach 22.2.2020

Text: Magnus Lindevang Larsen, Slávka Kolesárová, Tomáš Surovec, Foto: @magdalenareporter, Houseofdance Nitra, www.houseofdance.sk

Mohlo by vás záujímať