Späť na Aktuálne pre vás

Tanečná komunita očami skvelej reportérky Magdalény Záňovej allias @magdalenareporter

31.01.2021
Lifestyle Rozhovor

Magdaléna Záňová, skvelá reportérka trávi v tanečnej komunite veľa času vďaka svojmu hobby a dcére, ktorá je úspešnou tanečníčkou. Ako vníma tanečníkov, ich život, čím sme špecifickí ale aj o atmosfére v Akadémii tanca nám prezradila v rozhovore s Tomášom Surovcom.

„Tanec naučí deti lepšie zvládať stres, naučia sa vystupovať na verejnosti, samostatnosti, zodpovednosti za seba aj za kolektív.  Dievčatám, ale aj chlapcom, ktorí si neveria, pomôže nájsť sebavedomie.“


Stretávaš sa s tanečníkmi z rôznych tanečných štýlov. Sú medzi nimi rozdiely v postojoch, správaní, trénovaní, prístupe, pohľade na tanec? Dá sa nás zaradiť do „nejakých škatúľ“?

V trénovaní nie, myslím si, že tanečník akéhokoľvek tanečného štýlu ak chce  niečo dosiahnuť, musí makať, veľa trénovať. V tomto sú si všetci podobní.  Rozdiel je ale práve v motivácii, čo chce tancom dosiahnuť. Či chce iba vyplniť  čas, stretávať sa s kamarátmi, mať kam chodiť bez ambície súťažiť, dostať sa sem tam na vystúpenie. Alebo chce  chodiť na súťaže, teší sa z porovnávania a chce mať aj takýto druh úspechu. 

Tento rozdielny postoj je často veľkým zdrojom konfliktov práve v tanečných skupinách, ktoré nie sú rozdelené na súťažné a nesúťažné. Na tom, že niekto nechce súťažiť, že má z toho stres, alebo má ešte kopec iných záujmov a nechce sa tancu venovať naplno nie je nič zlé, ale keď má súťažná skupina medzi sebou takýchto ľudí, dochádza len k zbytočným hádkam a vzájomnému nepochopeniu. 

Akadémia tanca má toto výborne vyriešené, veľmi sa mi páči, že do súťažnej skupiny sa člen musí dostať cez konkurz, potom si to dokáže aj vážiť a má zodpovednejší prístup.  A naopak, členov, ktorí nechcú súťažiť nikto v tanci neobmedzuje, tak isto majú v Akadémii svoje dôležité miesto a svoju komunitu. 


Hovoríš, že je rozdiel v motivácii, čo chceme tancom dosiahnúť.  A v čom sme podobní možno až rovnakí. Majú tanečníci svoje typické črty alebo vlastnosti?

Keď prídem na nejaké tanečné podujatie, vidím ako sa tanečníci srdečne vítajú, objímajú, tešia sa, že sa stretli – tanečná komunita je veľmi kamarátska.  Asi je to tou  pozitívnou energiou, ktorú tanec vytvára. Jasné, že nie som naivná, je tam aj veľa rivality, to je pochopiteľné. Ale medzi tanečníkmi sa naozaj  vytvárajú pevné a trvalé priateľstvá  – možno aj na celý život. 

Keď sa s niekym stretávaš celé roky,  2 -3 krát do týždňa na tréningoch, víkendy trávite spolu na súťažiach, vystúpeniach,  prázdniny na kempoch a sústredeniach – viete o sebe úplne všetko, dokonale sa poznáte, podporujete sa, zažívate spolu ťažké aj krásne chvíle. Za tie roky sa vybudujú pevné vzťahy, ktoré vydržia aj potom, keď už ani netancujete.

To je podľa mňa aj jeden z krásnych benefitov tanca.  Vlastnosti tanečníka sa samozrejme odvíjajú od jeho osobnosti, ale často sú to húževnatí ľudia, ktorých tanec naučil, že úspech nie je zadarmo a že sa k nemu  treba prepracovať poctivým tréningom. 


Už štvrtú sezónu spolupracuješ aj s našou tanečnou školou. Najskôr si pre nás robila videá a foto a neskôr si začala aj so spravovaním sociálnych sietí. Prezraď nám, aká atmosféra vládne v Akadémii tanca?

Jednoznačne srdečná, príjemná. Keď prechádzam chodbou, za dverami tanečných sál sa okrem 5,6,7,8 často ozýva smiech. Akadémia tanca má skvelých lektorov, nie len po odbornej, ale hlavne po ľudskej stránke –  viacerých považujem za svojich kamarátov.

Veľmi sa mi páči aj profesionalita Akadémie, že sa  investuje do modernizácie, hľadajú sa možnosti ako neustále spríjemňovať tanečníkom a rodičom pobyt v Akadémii. A to aj v tejto ťažkej dobe. Medzi prvými ste ako tanečná škola nabehli na online a live výuku a zabezpečili tak plynulosť vzdelávania. 


Momentálne Akadémia tanca spustila novú stránku, ktorej srdcom je online magazín z diania v Akadémii tanca. Aká bude tvoja rola v tomto projekte?

Magazín budú napĺňať aj  príspevky zo sociálnych sietí. Bude fajn, že o dianí v Akadémii si tak budú môcť prečítať aj ľudia, ktorí trebars z akéhokoľvek dôvodu nie sú na Facebooku, alebo Instagrame. Okrem tradičných minireportáží z tanečných sál mám v pláne aj vyskúšať nejaké nové formáty a projekty.

Ale to sa musí najskôr situácia dostať do normálu. Zatiaľ improvizujem. Snažím sa na sociálnych  sieťach  okrem noviniek zabaviť ľudí starinkami z archívu, určite chystáme aj viac súťaží. Keď bude záujem, mohla by som prispievať svojimi postrehmi z tanečných sál na Blog na novej stránke. 


Týždenne vidíš tancovať tanečníkov rôznych výkonnostných aj vekových úrovní. Aký pocit z nich máš?

Baví ma sledovať, ako tanečníci napredujú, ale aj aká atmosféra vládne na tréningoch.  V septembri prídu začiatočníci do Akadémie, učia sa úplné základy, nevedia ešte nič. A v decembri na vianočných vystúpeniach už zatancujú rodičom prvú choreografiu.

Alebo iná situácia na  kurzoch pre dospelých. Vidím, že niektoré manželské tanečné páry chodia na kurzy opakovane,  stretnem ich raz na spoločenských tancoch, potom na salse, potom na swingu. Je to úžasné, že si našli takýto krásny spôsob ako spolu tráviť čas.

Veľmi rada chodím fotiť a točiť  k babám na hip hop – s trénerkou Maťkou majú skvelý kamarátsky  vzťah, ale zároveň s plným rešpektom.  Ďalej malé baletky – radosť sledovať akú majú v sále disciplínu a pritom lektorku Kristínku úplne zbožňujú.

Prístup trénera je kľúčový, ten vytvára atmosféru a ovplyvňuje, aký vzťah si tanečník buduje k tancu. Samozrejme, nie je mojou úlohou hodnotiť trénerov, ja som tam v prvom rade na to, aby som nafotila a natočila, čo sa na tréningu deje. Ale baví ma to sledovať a podľa mňa tá pozitívna energia sa v tých fotkách potom prejaví.   

Ak hľadáte tanečný kurz, ktorý je výnimočný, vznešený, intímny a zároveň vášnivý nasmerujte svoj hľadáčik na tango argentino.

Neuvažovala si, že by si sa pridala s manželom k nám a začali by ste tancovať? 

No, asi by sme na toto nemali čas. My sme cez deň spolu v práci a po robote máme každý svoje aktivity. Ja sa  okrem spravovania sociálnych sietí Akadémie venujem aj vlastným  fotoprojektom. Čas  mi zaberá aj postprodukcia – úprava fotiek, strih videí. Veľa sa v tejto oblasti vzdelávam, trendy a technológie sa rýchlo menia. Môj muž zase rád chodí do záhrady a nedávno sme si kúpili psíka – takže máme každý  čo robiť. Niekedy ale uvažujem, že by som začala cvičiť, asi prvou voľbou by bola Zumba gold. To by bolo také akurát pre mňa.


Tráviš v komunite tanečníkov veľa času spomínaš si na situáciu, ktorá sa ťa dotkla?

Ano v tanečnej komunite trávim veľa času, sú to všetko mladí ľudia a  mne to pomáha udržať si čerstvú myseľ.  V týchto odpovediach často spomínam súťaže. Asi preto, že s nimi mám spojené najsilnejšie  okamihy. 

Tanečníci si cestu k úspechu musia vydreť, vychovať úspešného tanečníka trvá roky.  Je za tým množstvo úsilia, peňazí, bolesti, modrín, natiahnutých svalov, odriekania, cestovania, sklamania, pocitov nespravodlivosti. Ale potom príde ten okamih, keď príde úspech a vy viete, že to za to všetko stálo. Sami sme to zažili s našou tanečníčkou a budeme na tie okamihy spomínať možno do konca života. 


Čo by si rada odkázala všetkým tanečníkom?  

Nechcem tu nejako mudrovať a snažiť sa o motivačné reči, sama to nemám rada. Ja sa už dnes na tanec pozerám trochu s odstupom. Zase iba z vlastnej skúsenosti poviem, že tanec naučí deti lepšie zvládať stres, naučia sa vystupovať na verejnosti, samostatnosti, zodpovednosti za seba aj za kolektív.  Dievčatám, ale aj chlapcom, ktorí si neveria, pomôže nájsť sebavedomie. Subjektívny názor poroty ich pripravý na to, že život nie je vždy spravodlivý. Že talent na úspech nestačí, treba hlavne  makať.  Myslím, že toľko odkazov aj stačí … .

Môže vás zaujímať

Text: Tomáš Surovec, Magdaléna Záňová, Foto: Magdaléna Záňová, www.houseofdance.sk