Späť na Aktuálne pre vás

5 tipov ako si užiť novomanželský tanec

16.07.2022
Dospelí Svadobný tanec Tipy pre vás
novomanželský tanec

Novomanželský tanec môže byť o radosti a zábave. Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým nebude váš svadobný tanec nočnou morou, ale zážitkom na celý život.

Dostatočný čas na prípravu


Čas je pri príprave vášho vysnívaného novomanželského tanca kľúčový. Optimálny začiatok ovplyvňujú dva faktory – vaše tanečné skúsenosti a priority.

Chcete si nechať na vašom tanci skutočne záležať alebo vám stačí „odfajknúť“ si povinnosť, ktorú tak trochu robíte pre vašich rodičov?

V oboch pripadoch vám odporúčame ešte pred postavením samotnej choreografie svadobného tanca absolvovať základný kurz spoločenských tancov alebo kurz svadobnej prípravy, kde sa oboznámite so základmi tanca.

novomanželský tanec

Kurz trvá 6 týždňov a naučíte sa

  • ako sa vyznať v hudbe a rozlíšiť, ktorý tanec vlastne hrajú,
  • dostatok figúr, z ktorých hravo postavíte novomanželský tanec,
  • ako správne držať a viesť partnerku,
  • a samozrejme aj tajné tipy ako nestupiť partnerke na nohu.

Okrem toho prejdete základy všetkých tancov, ktoré by vás mohli na svadbe postretnúť. Priučíte sa aj disciplíne v pohybe a hudbe, čo sa vám určite zíde, keď budete musieť na svadbe náhle prepnúť do módu tanečného autopilota a vytancovať celú rodinu a priateľov.

Hovorí sa, že tanec je skrášlená chôdza. A tak aj je. Tancovať sa naučí skutočne každý a vy určite nebudete výnimka. Ak vám záleží aj na kvalite prevedenia, určite si naplánujte dostatočný čas na prípravu.

Nepotešili sme vás? Určite máme riešenie aj pre vás, ktorí máte svadbu doslova o pár dní. Počuli ste už o rýchlokurze svadobnej prípravy?  

Ak svojej polovičke poviete o tejto možnosti, určite zajasá radosťou. Asi bude musieť v sobotu obetovať výjazd s kamošmi na bajkoch, ale za jeden zmarený víkend to určite stojí.

novomanželský tanec

Za štyri hodiny z vás vieme „špeciálnou“ metódou vytiahnuť tanečné maximum. Metóda vychádza z dvoch dôležitých predpokladov.

Prvý je, že si nepripustíte, že by ste to nezvládli. Druhý, asi dobre poznáte. Pamätáte sa, ako ste sa v škole naučili cez noc básničku a na druhý deň ste dostali jednotku? Má to svoj háčik. O tri dni ste si nespomenuli, ako začínal text. Je to podobné aj s rýchlokurzom. Základom úspechu je mať svadbu skutočne čo najskôr. 🙂

TIP pre vás!

Máte záujem o víkendový 4 hodinový rýchlokurz? Ak momentálne nieje v ponuke, vyplňte formulár a my vám ho otvoríme. 

Ak zoberiete vašich svadobných hostí z rodiny spojíte príjemné s užitočným. Oni si oprášia základy tanca a vy sa naučíte základné prvky, z ktorých zostavíme vašu choreografiu na mieru.

Vyberte si skladbu, ktorá sa vám páči


Každopádne po absolvovaní kurzu alebo rýchlokurzu ste vhodní adepti pre prípravu vášho svadobného tanca na mieru. Táto časť prebieha už s lektorom individuálne.

Pre vás, ktorí nemáte radi skupinové “seansi” odporúčame začať individuálnymi lekciami. Rátajte ale s tým, že vás lektor na individuálnych lekciách najskôr doučí tanečné základy a potom prejde na tvorbu svadobného tanca. Táto cesta je určite príjemnejšia a rýchla, ale zväčša si priplatíte viac.

TIP pre vás!

Absolvovanie základného kurzu alebo rýchlokurzu spoločenských tancov pred stavbou mladomanželského tanca vám ušetrí peniaze. Potrebujete ale viac času.

Ak najskôr zatnete zuby a prežijete socializačný šok zo skupinového kurzu alebo rýchlokurzu, budete potrebovať menší počet individuálnych lekcií na samotný novomanželský tanec, čo v celku vyjde určite lacnejšie.

Ale je tu aj táto, čisto individuálna možnosť, samozrejme výber je len na vás.

Poďme ďalej k dôležitým veciam. Už ste na prvej individuálnej lekcii s lektorom. Ten sa s vami porozpráva o tom, aký tanec uprednostňujete. Ak ste absolvovali kurz povedzte mu, v ktorom ste sa cítili najpríjemnejšie.

Lektor vykúzli spolu s vami tanec presne podľa vašich želaní a očakávaní. Ak máte obľúbenú skladbu sem s ňou! Ak nie, určite spolu vyberiete takú, s ktorou budete spokojní.

Youtube má totiž neobmedzené možnosti výberu. Aj keď voľba často zostáva jednoducho pri Edovi Sheerenovi a skladbe Perfect.

Novomanželský tanec ako klasika alebo úlet


V našich zemepisných šírkach snúbenci siahajú vo väčšine prípadov po klasike, ktorými sú anglický waltz alebo viedenský valčík. Svet je otvorenejší, prvý novomanželský tanec môže mať nádych latina, hiphopu, tanga argentina alebo variácií zo známych hudobných klipov.

Nie často využívané, aj keď naše domáce sú ľudové tance, z ktorých môže vzniknúť pôsobivý a energický svadobný tanec.

Stačí, ak pustíte svoju fantáziu z opratí. Námetov na svadobný tanec môže byť kopec. Potom stačí trochu odvahy, dobrého časového manažmentu a prípravu vášho tanca si zaručene užijete.

Určite vám odporúčame siahnuť po tanečnom štýle, ktorý vás vystihuje. Nenúťte sa do niečoho, na čo sa necítite alebo to od vás niekto očakáva. Aj v tomto sa určite spoľahnite na svoju vlastnú intuíciu.

Ste blázniví, majte bláznivý novomanželský tanec. Máte radi klasiku? Konzervatívnejší tanec vám bude určite svedčať. Aj vďaka vhodnému výberu tancov a hudby zabezpečíte, že vás príprava skutočne zabaví.

V najlepšom treba skončiť a budete za hviezdu


Aj tí najskúsenejší tanečníci majú svoje tanečné vystúpenia na tri, štyri minúty. Udržať totiž pozornosť publika a prinášať nové a nové motívy je riadna fuška. Najlepšie je prísť, zaujať ohromiť dvíhačkou, pokloniť sa a za potlesku nadšených divákov odísť. V tomto prípade budete určite za hviezdu.

Nedovoľte, aby medzi šiestou a ôsmou minútou diváci znevažovali váš umelecký kúsok, na ktorom ste si dali skutočne záležať, zívaním alebo pozeraním na hodinky :-).

Vyskúšajte tanec aj v šatách


Úspech vášho svadobného tanca je vo finále do veľkej miery závislý na type svadobných šiat. Dlhá vlečka a krásne nadýchané šaty vás budú určite tešiť do momentu, kedy prichádza hodina H, na ktorú ste sa pripravovali niekoľko týždňov a vy zistíte, že ťažko dočiahnete na svojho milého.

novomanželský tanec

Všetky efektné točenia a vážne dvíhačky nieje možné vo vašich šatách spraviť. Ste bezradná. Čo vás napadne ako prvé je aspoň vypnúť hruď a zatancovať s noblesou ploužák zo stužkovej.

Takémuto scenáru sa určite vyhnete, ak zvolíte vhodné šaty k tancu alebo tanec šatám.

Ak túžite po svadobnom tanci typu “odvaz” určite siahnite po ľahkých šatách. Ak máte chuť vyzerať ako princezná s honosnými šatami, určite postavte s lektorom pohybovo nie náročný tanec, ktorý bude skôr na jednom mieste.


Veríme, že vám tento článok pomohol vyriešiť niektoré otázky, ktoré si pravdepodobne pred organizovaním nácvikov novomanželského tanca kladiete. Ak ich je ešte viac určite odhoďte všetky predsudky a smelo sa nás opýtajte, čo vás zaujíma v súvislosti so svadobným tancom.

Veríme, že vám odpovieme a pomôžeme kúskom k tomu, aby ste si váš vysnívaný svadobný tanec užili naplno. Ak ste z iného mesta napíšte nám, pomôžeme vám nájsť riešenie u vás doma.

Tomáš Surovec, Houseofdance