Späť na Aktuálne pre vás

Maťka Lieskovská členkou celosvetovej Chicago footwork crew Creation

05.02.2021
Chicago footwork Lektori Rozhovor Tanec Úspech

Online vzdelávanie môže byť pre niekoho nudné a stratou času, iní sa vďaka nemu dostali k príležitostiam, ktoré by v „normálnom“ svete pre nich neboli možné.


„Charlesov mindset je taký, že poďme otočiť túto negatívnu situáciu na pozitívnu a vyťažme z nej maximum. Chicago footwork spája ľudí z celého sveta.“

Niekoľko tanečníkov a lektorov z našej tanečnej školy využilo aktuálnu situáciu a aj napriek tomu, že nám život priniesol citrón, dokázali z neho vymačkať osviežujúcu citronádu. Magdaléna Záňová vyspovedala úspešnú tančníčku a lektorku Maťku Lieskovskú. Porozprávali sa o jej výnimočnom úspechu, ako sa aj vďaka online lekciám a vzdelávaniu stala členkou celosvetovej Chicago footwork crew.


Maťka už dlhšie sa venuješ Chicago footworku. Povedz nám, čím je charakteristický tento tanečný štýl? Vďaka čomu chytil za srdce teba?

Chicago Footwork je charakteristický najmä prácou s nohami a jeho rýchlosťou. Tancuje sa na tracks, ktoré majú okolo 160bpm. Keď som začínala, oslovil ma najmä svojou energiou a tým, že mi to vôbec nešlo. Bavil ma ten proces: niečo mi nejde, makám na tom a ono to ide. A takisto ľudia, s ktorými som trénovala a od ktorých som sa učila, najmä Mirec a Chicago Footwork Sk hrajú veľkú rolu v tom, že ma to bavilo.


Minulý rok, zhruba na jeseň, si zdieľala na sociálnych sieťach, že si sa stala členkou celosvetovej crew Creation. Čo je to za crew?

Creation funguje od roku 2001 a pôvodne to bola čisto „battle clique“. Prešla si viacerými érami a momentálne je éra Creation Global, čo znamená, že členovia crew šíria chicago
footwork po svete a Creation má momentálne mnoho „chapters“ alebo oddielov po svete. Napríklad je Creation LA, Creation Japan, Creation Brazil a podobne.


Povedz nám viac o tvojom procese začlenenia, ako to prebiehalo? Bola na konci aj nejaká skúška alebo test?

Na toto sa mi veľmi ťažko odpovedá, nakoľko som to nebrala ako nejaký cieľ, ktorý si idem plniť ani nič podobné. Pre mňa to bolo všetko veľmi organické a to, že som sa stala členkou crew predstavuje len nový začiatok. Byť v crew vyžaduje určitú zodpovednosť, pretože nereprezentujem len seba a svojich učiteľov, ale všetkých v crew. A v Creation je teda veľa brutálnych tanečníkov, tak cítim zodpovednosť, aby som ich reprezentovala správne.

Dokonca aj pred „tryouts“ teda pred „prijímačkami“, som veľmi rozmýšľala či to naozaj chcem a či chcem skutočne do toho ísť. Na odpoveď som prišla až keď mi správa o prijatí do crew nechodila niekoľko dní. Bola som z toho nervózna, stále som si kontrolovala telefón a vtedy som si uvedomila, ako veľmi tam chcem patriť.

No a jazyk, prirodzene angličtina. Ak niekto nevie veľmi dobre po anglicky a je tam človek, ktorý ovláda jeho rodný jazyk, tak mu pomôže a prekladá. Takisto, keď je treba niečo napísať, tak vždy je možnosť napísať to v rodnom jazyku a oni si to preložia.

king charles chicago footwork
King Charles, workshop Chicago footwork v Akadémii tanca

Ako si sa k tejto výnimočnej možnosi dostala, kto ťa oslovil? Ako prebiehajú lekcie tvojej crew?

Na začiatku prvého lockdownu ma oslovil Charles (@kingcharles), či chcem byť súčasťou nového projektu. Spúšťali totiž projekt tzv. „chat groups“ na instagrame, kde sa Kelli (@kelliforman) a viacero členov Creation venuje tanečníkom po svete, ktorí majú záujem o footwork.

Súčasťou projektu sú pravidelné výzvy „challenges“, rôzne tutoriály, infošky, online sessions a zoom lekcie. Tieto skupiny sú zadarmo, jediná podmienka je spĺňať všetky challenges a aktívne sa zapájať. Pre mňa to bolo ako zlatý poklad. Ja si to všetko vážim aj preto, lebo predtým sme sa dostali k ich lekciám dvakrát do roka v čase, keď prišli na Slovensko.

Za to patrí veľká vďaka Otcovi Mircovi, že na Slovensku tvoril a tvorí úrodnú pôdu pre Chicago Footwork a takisto Akadémii Tanca, ktorá footwork tiež vždy podporila. Mali sme tu lekcie s Pause Eddie (@pausegonkill), Tal (@tsugarmann), Anthonym (@ant.artefakt) a King Charlesom (@kingcharles).

Pause eddie chicago footwork
Pause Eddie, workshop Chicago footwork v Akadémii tanca

Aký to má pre teba prínos, čo ti to dalo? Ako to vieš teraz využiť pre seba, alebo pre druhých tanečníkov. Čerpáš z toho nejaké inšpirácie – možno aj mimo tanec?

Momentálne mi footwork dal do týchto karanténnych dní určitý zmysel. Mám čo robiť a v tom, čo robím, vidím zmysel aj do budúcnosti. Za toto som veľmi vďačná. Čo sa týka tanca, tak môžem neskromne, no s pokorou povedať, že som za pár mesiacov spravila taký pokrok, ktorý by mi za normálnych okolností trvalo spraviť niekoľko rokov.

Nie je to o intenzite tréningu, pretože som zvyknutá tvrdo a systematicky pracovať, no skôr ide o to, že zrazu mám možnosť trénovať s tanečníkmi zo sveta priamo z mojej obývačky. Čo sa týka inšpirácie mimo tanca, tak je to napríklad starostlivosť o telo a strava.

Viacerí z crew sú vegáni a zaujíma ich, čo do svojho tela dávajú. Toto ma veľmi ovplyvnilo, začala som sa aj ja lepšie starať o svoje telo a zdravšie papať. A veľmi ma moji crewmates inšpirujú aj ako osobnosti. Sú to inšpiratívni ľudia a cítim, že rastiem aj osobnostne.

martina lieskovská chicago footwork
Martina Lieskovská

Aké to je? Byť v komunite s tanečníkmi z celého sveta? Mávate nejaké spoločné videokonferencie, pracujete na nejakých spoločných aktivitách?

Je to veľmi zaujímavé. Pri väčších akciách, ako je napríklad kemp Cflogy, sme doslova celý svet na jednom online mieste, aj keď je každý doma a v inom časovom pásme. Čo sa týka aktivít, tých je kopec. Napríklad už spomínaný kemp Cfology, ktorého súčasťou je aj battle a panelová diskusia, ale takisto aj rôzne sessions alebo tréningy.

Takisto minulý mesiac som bola súčasťou super projektu a to 7-týždňového „training program“, kedy sa nám každý týždeň venoval jeden hlavný „coach“ a jeden „supporting coach“. Všetko bolo zadarmo, no kto mal na to možnosti mohol podporiť svojho učiteľa. Ide o to, že chápu aká je momentálna situácia a chcú nám pomôcť, aby sme stále rástli. Charlesov mindset je taký, že poďme otočiť túto negatívnu situáciu na pozitívnu a vyťažme z nej maximum. Spája ľudí z celého sveta.

Ant and tal chicago footwork
Chicago workshop s Tal a Anthony v Akadémii tanca

Cheš sa ešte ďalej angažovať v tejto komunite? Alebo to bol len spôsob, ako vyplniť čas počas karantény?

Určite áno. Myslím si, že s Chicago footwork nikdy neskončím. Veľmi ma baví celá tá kultúra, ľudia, hudba, lifestyle a myslím, že som sa v tom našla. Už sa teším na všetky sessions, battle a tanec spolu. Po pandémii chcem ísť do Chicaga, keď si na to našetrím, a chcem zažiť Footwork a celú kultúru práve tam. Online je fajn, ale beriem to ako momentálny nástroj, aby sme zostali v spojení. Tanec spolu s ľuďmi nič nenahradí.

otec mirec chicago footwork
Otec Mirec Chicago Footwork na Slovensko priniesol a začal šíriť

Čo by si poradila ostatným tanečníkom, ako na sebe pracovať počas sociálnej izolácie, kde si hľadať informácie o workshopoch, online kurzoch? Máš ty nejaké obľúbené stránky?

Za mňa je rada číslo jedna: netlač na seba! Nevadí, ak nerobíš žiaden progres, dôležité je túto situáciu zvládnuť s akým-takým duševným zdravým. No ak sa chceš niečomu venovať, tak konzistencia a určitá rutina / zvyk je kľúč.

Začni v malom a buduj viac a viac, ako to budeš cítiť. Napríklad, ak by sme hovorili o cvičení tak začni cvičiť 15 minút každý druhý deň. Po určitej dobe chytíš sebavedomie v zmysle: „čo si zaumieniš, to aj splníš“. Chytíš určitú zotrvačnosť a ono sa to potom na seba prirodzene nabaľuje. Dôležité je na seba netlačiť, plniť si svoje malé úlohy a mať z nich radosť.

No a čo sa týka tanečných informácií, tak sleduj Tanečná Scéna (@tanecnascena), tam nájdeš všetko čo potrebuješ vedieť. Odporúčam sekciu TS Newsky buď na igtv tanecnascena alebo na youtube Tanečná Scéna. Ak chceš skúsiť footwork, tak sleduj určite @kingcharles a @cfology. Stačí prísť na jednu classku, oni si ťa už všimnú a všetko čo chceš vedieť sa dozvieš. A určite napíš buď mne (@martina.lieskovska) alebo @otec_mirec.

Okrem Maťky Lieskovskej podobnú cestu k výnimočnému online vzdelávaniu absolvovujú aj Janka Tigyi Barillová v oblasti stylingu alebo Tomáš Surovec v Barricchi inštitúte pre pohyb a umenie. V ďalších článkoch sa Magdaléna Záňová porozpráva aj o ich ceste a skúsenostiach, ktoré nadobudli aj vďaka online lekciám.


Text: Martina Lieskovská, Magdaléna Záňová, Foto: Magdaléna Záňová, @magdalenareporter, House of dance, www.houseofdance.sk

Mohlo by vás záujímať