Späť na Aktuálne pre vás

Tanec je aj pre chlapcov

14.08.2023
Tanec pre chlapcov v Tanečnej škole House of Dance Nitra

Ešte stále sa stretávame s presvedčením, že tanec je určený pre dievčatá a chlapci by sa mali venovat „poriadnemu“ športu. Tanec je šport a keď zoberieme jeho náročnost, určite patrí medzi tie poriadne.

Tanec pre chlapcov? V minulosti sa tanec často považoval za aktivitu výhradne pre dievčatá. Chlapcov často odrádzali od tancovania spoločenské predsudky a stereotypy. V dnešnej dobe sa táto predstava postupne mení a stále viac a viac chlapcov objavuje výhody tancovania. V tomto blogovom článku sa pozrieme na to, prečo je tanec pre chlapcov skvelou športovou aktivitou.

Výhody tancovania pre chlapcov

Fyzická kondícia

Tanec je veľmi prirodzený spôsob, ako si vybudovať fyzickú kondíciu. Spája kardio cvičenie s posilňovacím a výdržovým tréningom. Vďaka tanečným lekciám sa deťom výrazne zlepšuje sila, vytrvalosť a flexibilita. Každý tanečný štýl má iné požiadavky na fyzickú zdatnosť a výkonnostné predpoklady.

Tanec je kardiovaskulárnym športom. Zvyšuje dýchanie a cirkuláciu krvy. Vzhľadom na spaľovanie energie je tridsať minút tancovania v tempe porovnateľné s behom, cyklistikou alebo plávaním.

Koordinácia a rovnováha

Tancovanie vyžaduje precíznu koordináciu pohybov a udržiavanie rovnováhy, týmto spôsobom sa výrazne rozvíjajú motorické schopnosti a zlepšuje sa sústredenie.

Koordinácia je schopnosť synchronizovať pohyby tela, rúk a nôh v súlade s hudbou, rytmom a partnerkou. Je dôležitá nielen pre tanec, ale aj pre iné športy, ako sú futbal, basketbal, tenis alebo golf. Koordinácia tiež pomáha zlepšovať pamäť, koncentráciu, reflexy a reakčný čas.

Výhody pre šport

Tanec je skvelým doplnkom pre iné športy. Rozvíja rovnováhu, ohybnosť a silu, čo môze byť prospešné pre chlapcov, ktorí sa venujú napríklad futbalu, hokeju alebo basketbalu.

Tanec má však aj niektoré výhody oproti iným športom. Je zábavnejší a pestrejší, pretože ponúka rôzne štýly, hudbu a choreografie. Tiež stimuluje mozog, pretože vyžaduje pamäť, učenie, tvorivosť a koordináciu. Tanec je tiež viac sociálny a komunitný, pretože sa robí v skupinách a pároch.

Kreativita a sebadôvera

Tancovanie pomáha chlapcom získavať sebadôveru a sebavedomie. Je to forma umania alebo športu, ktorá umožňuje tanečníkom vyjadriť svoje emócie a myšlienky prostredníctvom pohybu. Týmto spôsobom sa učia komunikovať a vyjadriť sami seba, čo pomôže ich sebavedomiu.

Tanec vyžaduje často interakciu a spoluprácu s inými. Chlapci sa stretávajú s rovesníkmi, učia sa pracovať v tíme a komunikovať s ostatnými tanečníkmi a tanečnou partnerkou. Tieto sociálne interakcie pomáhajú zlepšiť ich sociálne zručnosti.

Tancovanie prináša rôzne výzvy. Chlapci sa naučiť nové kroky, či choreografiu. Keď prekonajú tieto výzvy a dosiahnu svoje ciele v súťažení cítia sa úspešní a sebavedomie im rastie. V tomto zohrávajú veľkú rolu aj pozitívne ohlasy od okolia. Tie podnecujú ich sebavedomie a motivujú na ďalsie trénovanie.

Celkovo poskytuje tancovanie chlapcom príležitosť rozvíjať sa fyzicky, emocionálne a sociálne. Takto získavajú sebadôveru, čo im neskôr pomôže aj inyćh sférach života.

Sociálne zručnosti

Tanec pre chlapcov je výborný spôsob ako rozvinúť ich sociálne zručnosti. Sociálne zručnosti sú schopnosti, ktoré nám umožňujú efektívne komunikovať, spolupracovať, riešiť konflikty a budovať vzťahy s inými ľuďmi. Chlapci, ktorí tancujú majú príležitosť spoznať nových ľudí a budovať priateľstvá. Tancovanie ich naučí spolupracovať v skupine alebo tanečnom páre a komunikovať s otstatnými tanečníkmi.

Tanec chlapcov a spoločnosť

Spoločnosť sa postupne mení a stáva sa otvorenejšia voči rôznym záujmom a aktivitám, čo vytvára priestor pre chlapcov aby sa mohli slobodne rozvíjať aj v tanci. Je dôležité podporovať a rešpektovať túto zmenu, aby sa chlapci cítili rešpektovaní medzi svojimi rovesníkmi „futbalistami“ a „hokejistami“. Aj tanec je šport, ktorý si vyžaduje pravidelné tréningy, námahu a drinu.

Tanec ako šport

V dnešnej dobe sa dá tancu venovať aj ako športu, čo určite zlepšilo akceptáciu tancujúcich chlapcov v spoločnosti. Aj v tanečnom športe dnes existujú postupové, štatutárne národné a medzinárodné súťaže. Takáto forma tanca si vyžaduje pravidelnú tréningovú prípravu, rovnoko ako iné športy.

Tanec na olympiáde

S tancom sa dokonca dnes môžu chlapci pretancovať až na olympiádu a to vďaka tanečnému štýlu Breaking.

Tanec pre chlapcov v tanečnej škole House of dance

Breking sa stal olympijským športom na mládežníckych olympijských hrách v Buenos Aires v roku 2018Po jeho úspešnom debute bol breking vybraný ako nový šport na olympijskom programu Paríža 2024 spolu so surfovaním, skateboardingom a športovým lezením.

V konečnom dôsledku je dôležité uvedomiť si, že tanec je umenie, šport a forma sebavyjadrovania, ktorá nieje viazaná na pohlavie. Chlapci majú rovnaké právo a možnosť tancovať a využivať výhody, ktoré táto aktivita prináša. Je našou úlohou podporovať inkluzívne prostredie, kde sa každý môže slobodnev yjadrovať a rozvíjať svoje záľuby bez akýchkoľvek obmedzení.

Takže ak sa chlapci rozhodnú tancovať, nechajme ich, aby sa v tomto umení rozvíjali a prejavovali svoju vášeň. Tanec je pre všetkých a dozrieva čas, aby sme túto myšlienku prijali a podporovali.

Text: Tomas Surovec, Foto: @magdalenareporter, @stevematuska, @juraj straka www.houseofdance.sk

Môže vás zaujímať