Späť na Aktuálne pre vás

Tanec pre najmenších očami výnimočnej lektorky Daniely Kasalovej

11.01.2021
Tanečná prípravka

Zo zákulisia krúžkov tanečnej prípravky nám viac prezradí vyhľadávaná lektorka Daniela Kasalová.

„Často odporúčam rodičom po niekoľkých lekciách, aby to nechali na istý čas (polrok, rok) a potom sa k tomu skúsili vrátiť. Prílišným nátlakom môžeme v deťoch vyvolať dokonca až odpor k tancu natoľko, že sa mu bude vyhýbať aj vo vyššom veku.“


Čo sa zmenilo za posledné roky

V Akadémii tanca učím tanečnú prípravku 6 rokov. Za tento čas pozorujem značnú zmenu v schopnostiach a postoji detí, samozrejme to závisí aj od výchovy. V minulosti ale vo všeobecnosti dominovala lepšia úroveň rytmickej schopnosti, flexibilita či koordinácia vlastného tela a koncentrácia. Určite je čím ďalej zložitejšie deti zaujať a udržať ich pozornosť pri výuke. Je možné, že to súvisí práve s digitalizáciou.

Od digitalizácii k socializácii

Tanečná prípravka je pre deti určite vhodná. Okrem pohybu a zábavy sa deti socializujú, učia sa existovať v skupine rozličných ľudí, vedieť kooperovať a komunikovať. Myslím si, že jedným z najdôležitejších aspektov každého vzťahu je práve komunikácia. Aj keď môže mať vaše dieťa iba tri, štyri roky, spôsob, akým sa v nasledujúcich rokoch naučí rozprávať, bude mať významný vplyv na to, ako dobre pracuje s ľuďmi v dospelosti.

Tanec pomáha deťom naučiť sa komunikovať, pretože obsahuje riekanky, texty piesní, akcie, reč tela, vyjadrovanie pohybom a interakciu s ostatnými. Učia sa, ako počúvať a vystupovať a ako medzi nimi balansovať.

Lekcie tanečnej prípravky

Lekcie prebiehajú hravou formou, do ktorej sú zaradené na začiatok hodiny rôzne
pohybové hry na zahriatie tela, potom nasleduje jednoduchá rozcvička. Hlavná časť hodiny
pozostáva z nácviku jednoduchej zostavy, ktorá je zložená z rôznych tanečných štýlov. V závere hodiny zaraďujeme relaxačné cvičenia, či jednoduchý stretching. Hodiny sú pestré a vždy myslím na vek, z čoho vyplýva aj náročnosť a forma danej aktivity.

Najmenšie deti si prirodzenou formou rozvíjajú pohybové schopnosti, muzikálnosť, vnímanie hudby a zdravé držanie tela. Dôležitá je zábavná a hravá forma tanečnej lekcie, o ktorej som už písala vyššie. Dieťa sa na hodinách tanečnej prípravy učí rytmike, čo je absolútny základ a nevyhnutnosť pre tanec ale aj iné športové krúžky.

Považujem za veľmi dôležité vystihnúť správny čas, kedy je dieťa dostatočne zrelé na tanečnú prípravku. Často odporúčam rodičom po niekoľkyćh lekciách, aby to nechali na istý čas (polrok, rok) a potom sa k tomu skúsili vrátiť. Prílišným nátlakom môžeme v deťoch vyvolať dokonca až odpor k tancu natoľko, že sa mu bude vyhýbať aj vo vyššom veku.

Ako ďalej po tanečnej prípravke

Na konci júna sa v krúžkoch MikyDance a Tanentíček s rodičmi radíme, v akom špecializovanom krúžku by mali ich deti pokračovať. Je to naozaj individuálne. Závisí to od vlastností dieťaťa, od jeho schopností a možností. Taktiež sa stáva, že keď je dieťa veľmi akčné a zároveň ohybné, tak ich pošlem vyskúšať štýl ako napríklad disko či akrobatický rock n roll.

Naša škola je v tom super, že si dieťa môže vyskúšať niekoľko štýlov a rozhodnúť sa, ktorý je ten naj. Výber vhodného tanečného štýlu považujem za strategické pri rozvoji tanečného talentu detí. Niekedy sa stáva, že dieťa ešte nieje pripravené prejsť z talentíčka na špecializovaný krúžok a zostalo ešte u mňa jeden polrok alebo aj celý rok. Myslím si, že je veľmi dôležité, nechať dieťa prirodzene vyzrieť a netlačiť ho, aby sme v ňom nevyvolali traumu.

Za tých pár rokov, čo tu pracujem, je už niekoľko desiatok detí v špecializovaných krúžkoch, ktoré vedú moji kolegovia. Je pre mňa veľmi prijemné sledovať ich ďalšie napredovanie vždy na záverečnom predstavení tanečnej školy. To mi dáva spätnú väzbu, že to má celé zmysel. Stačí byť trpezlivý a vytrvalý.


V ďalšom článku nám Daniela prezradí tipy, ako môžu rodičia rozoznať, že ich deti tanec baví.

Text: Daniela Kasalová, Foto: Magdaléna Reporter, House of dance Nitra, www.houseofdance.sk