Späť na Aktuálne pre vás

Ako vybrať vhodný tanečný krúžok pre deti?

15.08.2024
Deti a teens Tanečná prípravka Tanečná škola
Finalisti MSR v tanecnom sporte - tanečná škola house of dance nitra

Výber vhodného tanečného krúžku je pre rozvoj talentu detí dôležitý. Veľkú rolu zohráva aj výber správneho štýlu.

Hľadáte pre vaše deti zaujímavé pohybové aktivity? Tanec môže byť ideálnym riešením. Na výber je množstvo tanečných štýlov, takže každé dieťa si môže nájsť ten pravý, ktorý osloví jeho pohybové a umelecké cítenie. Tanec ponúka rozličné možnosti, ako sa realizovať – niektoré deti tancujú pre radosť a zábavu, iné si užívajú vystúpenia a účinkovanie v projektoch, a niektoré zase láka súťaženie. V nasledujúcich riadkoch nájdete rady, ako si vybrať ten najlepší tanečný krúžok pre vaše deti.

Tomas Surovec lektor House of dance

Nie je dôležité, ktorým tanečným štýlom vaše dieťa začne. Podstatné je byť vytrvalý a nájsť ten, ktorý ho chytí za srdce. Vtedy dokáže rozvinúť svoj talent naplno.

Tomáš Surovec, CEO House of Dance

Výber vhodného tanečného štýlu

Pri výbere tanečného krúžku pre deti je dôležité zohľadniť individuálne záujmy a predpoklady každého dieťaťa. Aj keď sa kamarátka vašej dcéry rozhodne pre hip hop, nemusí to automaticky znamenať, že hip hop je najlepšou voľbou aj pre vašu dcéru.

Detské rozprávky, seriály a tanečné filmy môžu výrazne ovplyvňovať záujmy detí. Napríklad po premiére rozprávky „Balerína“ v roku 2016 začali do tanečných škôl prichádzať dievčatká oblečené v baletných sukniach s túžbou stať sa baletkami.

Tento fenomén môže byť skvelou motiváciou pre deti, aby začali s tancom. Avšak je dobré mať na pamäti, že takáto vonkajšia motivácia môže byť krátkodobá a postupne vyprchať.

Spolocenske-tance-5-rokov-Pohybové aktivity pre deti - Tanecna-pripravka-tanecny-kruzok-tanecna-skola-house-of-dance

Ak má vaše dieťa záujem o tanec, je dôležité všímať si rôzne náznaky, ktoré vám pomôžu vybrať správny tanečný krúžok a štýl. Cesta k tomu môže byť zložitejšia, než sa na začiatku zdá.

Kľúčom k úspechu je hlboké pochopenie potrieb vášho dieťaťa. S láskou, trpezlivosťou a vytrvalosťou môžete spoločne objaviť, či je tanec len príležitostným koníčkom alebo sa stane vášňou a športom, ktorému sa vaše dieťa bude venovať po celý život.

Odpovedzte si na tieto otázky

  • na akú hudbu sa Vaše dieťa najčastejšie roztancuje?
  • aká choreografia z televízie alebo klipu sa mu najviac páči?
  • v akom kostýme by najradšej Vaše dieťa tancovalo?
  • oslovil ho konkrétny tanečný štýl na verejnom vystúpení? Aký?

Odpovede prezrádzajú, k akému tanečnému štýlu môže Vaše dieťa inklinovať.

TIP pre vás!
Ak sa s nami podelíte o odpovede, radi vám pomôžeme s výberom vhodného tanečného štýlu. Stačí nám napísať email na info@houseofdance.sk. Úplne v pokoji, aj keď tancujete v inej tanečnej škole.

Rôzne štýly, rôzny charakter hudby a priority

Tanečné štýly sa líšia nielen hudbou, ktorá prináša rôznu atmosféru, ale aj charakterom samotného tanca. Napríklad balet je vznešený, presný a ladný, zatiaľ čo hip hop je voľný, moderný a kreatívny.

Každý tanečný štýl si tiež vyžaduje rôzne priority v procese výučby. Disco kladie dôraz na kondíciu, energiu a rozsah pohybov. Spoločenské tance sa zameriavajú na koordináciu, kondíciu a priestorovú orientáciu. Contemporary vyžaduje rozsah, techniku a emocionálne vyjadrenie pohybu.

Podobne ako majú deti svoje jedinečné osobnosti, aj jednotlivé tanečné štýly majú svoje špecifické charaktery.

Hip hop - Tanečný krúžok - Pohybové aktivity pre deti - Tanečná škola House of ance Nitra
Hip hop – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Lepšie raz vyskúšať, ako stokrát počuť – pohybové aktivity pre deti.

Výber tanečného štýlu je veľmi individuálny. Niektoré deti presne vedia, ktorý štýl ich oslovuje, inokedy ich inšpiruje film, tanečná show, vystúpenie v parku alebo tanec z hudobného klipu. Niekedy ich k tancu motivujú priatelia alebo spolužiaci. Je dôležité tieto impulzy vnímať a podporovať ich.

Nezáleží na tom, akým štýlom začne vaše dieťa svoju tanečnú cestu. Podstatné je, aby sme mu pomohli nájsť štýl, ktorý ho skutočne zaujme a osloví. Keď dieťa nájde štýl, ktorý ho chytí za srdce, dokáže svoj talent rozvinúť naplno.

Disco dance - Tanečný krúžok - Tanečná škola House of Dance
Disco dance – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Na podujatiach a vystúpeniach našej tanečnej školy si môzete pozrieť ukážky rôznych štýlov, aby ste mali prehľad a vedeli si ich čo najlepšie predstaviť. Vďaka tomu môže byť výberpre vás jednoduchší.

Vždy v júni organizujeme pre verejnosť v divadle Andreja Baraga v Nitre Tanečnú show, ktorá pozostáva z najlepších tanečných vystúpení našej školy. Vďaka tomu môžete mať za necelú hoidnu prehľad o štýloch a kvalitatívnej úrovni práce lektorov našej tanečnej školy pre deti.

Tanečná prípravka - Tanec deti a mládež - Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec nitra - tanec v nitre
Tanečná prípravka – Tanec deti a mládež – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Okrem toho máte možnosť rôzne tanečné štýly v našej tanečnej škole osobne vyskúšať. Ak si dieťa nie je isté, ktorý štýl alebo pohybová aktivita ho najviac zaujíma, odporúčame mu dať šancu každému štýlu aspoň na 2-3 mesiace, čo predstavuje 8-12 lekcií.

Skúsenosti nám ukázali, že vyskúšať štýl len na 1-2 lekciách môže byť pre dieťa zmätočné a nedostatočné na to, aby si mohlo naozaj uvedomiť, či je daný štýl pre neho ten pravý.

TIP pre vás!
Prvý rok je možné nakombinovať si vďaka Rozvrhu na mieru 2 tanečné štýly alebo z jedného štýlu navštevovať dve lekcie týždenne.

Denný letný tábor, skvelá príležitosť

Na našich denných letných tanečných táboroch dávame deťom príležitosť vyskúšať si rôzne tanečné štýly pod vedením výnimočných lektorov. Každý deň sa tancu venujeme štyri hodiny, čo umožňuje počas týždňa nielen zabaviť sa, ale aj vytvoriť 3-4 choreografie z rôznych tanečných štýlov.

Táto skúsenosť deťom poskytuje hlbšie porozumenie hudby, typických krokov a choreografií jednotlivých štýlov, a tiež im umožňuje lepšie spoznať našich lektorov.

TIP pre vás!
Denné, letné tábory a Tanečná show sú skvelé príležitosti na spoznanie tanečných štýlov a kvalitatívnej úrovne našej tanečnej školy.

Trpezlivosť ruže prináša

Jednou z najväčších chýb, ktorú často robíme my dospelí, je, že nedáme deťom dostatok času na to, aby sa mohli vyprofilovať. Trendy doby nás nútia dosahovať rýchle výsledky, a často zabúdame, že trvalý a udržateľný rozvoj si vyžaduje čas a predovšetkým trpezlivosť. To platí aj v tanci.

V našej tanečnej škole House of Dance sme vychovávali niekoľko reprezentantov Slovenskej republiky a vždy to vyžadovalo 6-10 rokov. Takže skutočne niet kam sa ponáhľať.

Balet - Pohybové aktivity pre deti - tanečná škola house of dance nitra6
Balert – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance NItra

Riešením je aj komunikácia

Môže sa to zdať komplikované, ale v skutočnosti to nie je. Ak vaše dieťa stratí záujem o tanečný krúžok, môže za to byť viacero dôvodov – možno mu nesedia spolužiaci, lektor, štýl tanca, alebo je úroveň krúžku príliš nízka alebo vysoká.

V takom prípade je riešením jednoduchá komunikácia s lektorom alebo recepciou našej tanečnej školy. Keď sa o tieto problémy podelíte, spoločne prejdeme všetky možné dôvody a nájdeme najlepšie riešenie. Neváhajte sa na nás obrátiť s akýmikoľvek otázkami alebo požiadavkami – radi vám pomôžeme nájsť to pravé pre vaše dieťa.

Balet pre deti Nitra - Tanečný krúžok - tanečná škola - House of Dance - tanec v nitre
Balet – Tanečná škola pre deti – House of Dance Nitra

Multižánrovosť, rôzne úrovne pod jednou strechou

V House of Dance poskytujeme deťom ideálne prostredie na rozvoj ich talentu, získavanie nových zážitkov a plnohodnotné trávenie voľného času. Naša tanečná škola je jedinečná tým, že pod jednou strechou ponúka krúžky v piatich rôznych tanečných štýloch.

Ponúkame triedy pre rôzne vekové skupiny a výkonnostné úrovne, až po vrcholové súťažné skupiny. Tento prístup nám umožňuje napĺňať našu misiu a zabezpečiť pre vaše deti komplexný rozvoj a postupné zdokonaľovanie ich tanečných schopností. House of Dance v Nitre a okolí tak stojí za svojou jedinečnosťou a kvalitou, ktorú poskytujeme.

TIP pre vás!
Z každého štýlu máme krúžky rôznych vekových a výkonnostných úrovní, až po vrcholovú súťažnú úroveň. V tomto je tanečná škola House of Dance v Nitre a okolí jedinečná.

Individuálny prístup

V procese napredovania sa na deti pozeráme individuálne. Niekedy Vám oznamujeme pozitívne správy o tom, že odporúčame Vaše dieťa do vyššej úrovni, alebo do súťažného tanca. Inokedy odporúčame, aby si Vaše dieťa zopakovalo rovnakú výkonnostnú úroveň. Aj keď sa to niekedy nezdá, vždy sa pozeráme na to, čo je pre Vaše dieťa v procese napredovania najvhodnejšie.

Systém hodnotenia detí

V našej tanečnej škole funguje systém interného hodnotenia detí. Zaujímajú nás dva faktory: pravidelnosť dochádzky a úroveň zvládnutia výkonnostných predpokladov, vďaka tomu vieme posunúť deti, ktoré majú predpoklady a záujem rýchlejšie.

Contemporary - tanečný krúžok - pohybové aktivity pre deti - tanečná škola house of dance nitra
Contemporary dance – Tanečná škola pre deti – House of Dance

Skúsení lektori, zdravé napredovanie bez zlozvykov

Vďaka skúseným interným a externým lektorom, s ktorými naša tanečná škola pre deti spolupracuje vieme pre vaše deti zabezpečiť zdravé a efektívne napredovanie bez zlozvykov. Učenie pohybu so skúseným lektorom je zábava a hračka. Vyskúšajte pohybové aktivity pre deti s nami.

Skúsenosti lektora s tanečným štýlom a praxou pri výchove tanečníkov sú pre nás prioritami. Začínajúci lektori, ktorí v našej tanečnej škole učia sú pod stálym vedením a dozorom skúsených lektorov.

Contemporary - tanečný krúžok - tanečná škola house of dance nitra - tanec v nitre
Finalistka MSR v Modern Dance Janka Milová – House of Dance Nitra

Rôzne motívy pre tanec – tanečný krúžok pre deti

Existujú rôzne motívy pre tanec. Napredovanie, kolektív, tanečný šport, tanečné umenie, choreografie, zdravý pohyb, vystúpenia. Rovnako dôležité, ako výber vhodného tanečného štýlu je aj odhalenie motívu detí, vďaka ktorému chodia na tréningy.

Toto je oblasť, v ktorej by sme my, dospelí mali pozorne počúvať svoje deti a rešpektovať ich potreby. Často sa stretávame s tým, že rodičia tlačia deti do toho, čo sa javí na prvý pohľad atraktívnejšie alebo do toho, čo by chceli oni.

Finalisti MSR v tanečnom športe – Christian Bóri a Vanesa Balážová

Tanečný krúžok pre deti v House of Dance

V súčasnosti ponúka naša tanečnečná škola na výber tanečné krúžky pre deti v 5 tanečných štýloch.

Finalisti MSR v tanecnom sporte - tanečná škola house of dance nitra
Finalisti v tanečnom porte a modern dance – House of Dance Nitra

Možnosti realizácie – pohybové aktivity pre deti

  • trávenie voľného času
  • šport – tanečné súťaže
  • choreografie
  • freestyle
  • predstavenia
  • vystúpenia

Ak Vaše deti vyskúšali tanečný krúžok a aj napriek tomu, že ich tanec baví v ňom nechceli pokračovať s najväčšou pravdepodobnosťou im nesadol lektor, kolektív alebo tanečný štýl. Nenechajte sa odradiť a skúste to ešte raz. Napíšte nám na info@houseofdance.sk, radi vám pomôžeme, aj keď nenavštevujete našu tanečnú školu.


Text: Tomáš Surovec, CEO House of Dance, www.houseofdance.sk, Foto by @stevematuska

Môže vás zaujímať