Späť na Aktuálne pre vás

Ako vybrať vhodný tanečný krúžok pre deti?

01.07.2023
Deti a teens Tanečná prípravka Tanečná škola
Finalisti MSR v tanecnom sporte - tanečná škola house of dance nitra

Výber vhodného tanečného krúžku je pre rozvoj talentu detí dôležitý. Veľkú rolu zohráva aj výber správneho štýlu.

Hľadáte vhodné pohybové aktivity pre vaše deti? Aj tanec môže byť riešenie. Existuje množstvo zaujímavých tanečných štýlov na výber. Deti si môžu nájsť ten, ktorý naplní ich pohybovo-umelecké cítenie. Tanec prináša rôzne možnosti realizácie. Časť detí tancuje pre radosť a zábavu, niektoré radi vystupujú a môžu účinkovať v projektoch, iné motivuje súťažiť. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako čo najlepšie vybrať tanečný krúžok pre vaše deti.

Tomas Surovec lektor House of dance

Nie je dôležité, ktorým tanečným štýlom vaše dieťa začne. Podstatné je byť vytrvalý a nájsť ten, ktorý ho chytí za srdce. Vtedy dokáže rozvinúť svoj talent naplno.

Tomáš Surovec, CEO House of Dance

Výber vhodného tanečného štýlu

K výberu tanečného krúžku pre deti je dôležité pristupovať individuálne. Keď chce kamarátka Vašej dcéry tancovať hip hop, nemusí to znamenať, že je hip hop správna cesta aj pre ňu.

Detské rozprávky, seriály a tanečné filmy často ovplyvňujú správanie detí. V roku 2016 priemiérovala rozprávka Balerína a do tanečnej školy prichádzali všetky dievčatká v baletných sukniach a chceli byť baletky. Je to skvelá motivácia a impulz pre tanec. V takomto prípade majte na mysli, že vonkajšia motivácia vzplanie a môže skoro vyprchať.

Spolocenske-tance-5-rokov-Pohybové aktivity pre deti - Tanecna-pripravka-tanecny-kruzok-tanecna-skola-house-of-dance

Ak má dieťa záujem o tanec, odporúčame vám odsledovať niekoľko indícií, ktoré Vám pomôžu pri výbere krúžku a vhodného tanečného štýlu. Je možné, že cesta bude kľukatejšia, ako spočiatku očakávate.

Tajomstvo úspechu spočíva v čo najlepšom pochopení potrieb Vášho dieťaťa. S láskou, trpezlivosťou a vytrvalosťou. Veď možno „nejaká“ tanečná, može byť jeho celoživotné hobby alebo šport, ku ktorému bude inklinovať.

Odpovedzte si na tieto otázky

  • na akú hudbu sa Vaše dieťa najčastejšie roztancuje?
  • aká choreografia z televízie alebo klipu sa mu najviac páči?
  • v akom kostýme by najradšej Vaše dieťa tancovalo?
  • oslovil ho konkrétny tanečný štýl na verejnom vystúpení? Aký?

Odpovede prezrádzajú, k akému tanečnému štýlu môže Vaše dieťa inklinovať.

TIP pre vás!
Ak sa s nami podelíte o odpovede, radi vám pomôžeme s výberom vhodného tanečného štýlu. Stačí nám napísať email na info@houseofdance.sk. Úplne v pokoji, aj keď tancujete v inej tanečnej škole.

Rôzne štýly, rôzny charakter hudby a priority

Tanečné štýly sa od seba odlišujú charakterom hudby, ktorá prináša rôznu atmosféru. Kým balet je vznešený, presný a ladný, hip hop je voľný, moderný a kreatívny.

Každý štýl si v procese výuky vyžaduje rôznu kombináciu priorít. Disco má priority v kondícii, energii a rozsahu. Spoločenské tance v koordinácii, kondícii a priestorovej orientácii. Contemporary vyžaduje rozsah, techniku a pocitové vyjadrenie pohybu. Rovnako, ako majú deti svoj špecifický charakter, majú ten svoj aj jednotlivé tanečné štýly.

Hip hop - Tanečný krúžok - Pohybové aktivity pre deti - Tanečná škola House of ance Nitra
Hip hop – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Lepšie raz vyskúšať, ako stokrát počuť – pohybové aktivity pre deti.

Výber tanečného štýlu je individuálny. Niektoré deti vedia presne, aký štýl sa im páči. Iné osloví film, tanečná show, vystúpenie detí v parku alebo tanec z hudobného klipu. Sú deti, ktoré motivuje k tancu okolie, prietelia, spolužiaci. Všetky tieto impulzy vnímajme a podporme ich.

Nieje dôležité, ktorým tanečným štýlom vaše dieťa začne svoju tanečnú cestu. Podstatné je, aby sme mu pomohli nájsť štýl, ktorý ho chytí za srdce. Vtedy dokáže rozvinút svoj talent naplno.

Disco dance - Tanečný krúžok - Tanečná škola House of Dance
Disco dance – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Na podujatiach a vystúpeniach našej tanečnej školy si môzete pozrieť ukážky rôznych štýlov, aby ste mali prehľad a vedeli si ich čo najlepšie predstaviť. Vďaka tomu môže byť výberpre vás jednoduchší.

Vždy v júni organizujeme pre verejnosť v divadle Andreja Baraga v Nitre Tanečnú show, ktorá pozostáva z najlepších tanečných vystúpení našej školy. Vďaka tomu môžete mať za necelú hoidnu prehľad o štýloch a kvalitatívnej úrovni práce lektorov našej tanečnej školy pre deti.

Tanečná prípravka - Tanec deti a mládež - Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec nitra - tanec v nitre
Tanečná prípravka – Tanec deti a mládež – Tanečná škola House of Dance by Tomáš Surovec Nitra

Okrem toho si môžete rôzne štýly v našej tanečnej škole vyskúšať. Sme presvedčšení, že keď dieťa nevie, ktorý štýl alebo pohybová aktivita ho zaujíma je lepšie ich vyskúšať. V takomto prípade Vám odporúčame zotrvať pri jednom štýle aspoň 2-3 mesiace, čo je 8-12 lekcií. So skúšaním na 1-2 lekciách nemáme dobré skúsenosti, môže byť zmätočné.

Denný letný tábor, skvelá príležitosť

Denné, letné, tanečné tábory vedieme tak, aby si deti vyskúšali rôzne tanečné štýly s výnimočnými lektormi. Tancu sa na táboroch venujúeme 4 hodiny denne, preto je počas týždňa okrem zábavy dosť času na vytvorenie 3-4 choreografií z rôznych štýlov. Vďaka tomu deti spoznajú hudbu, typické kroky a choreografie štýlov i našich lektorov.

TIP pre vás!
Denné, letné tábory a Tanečná show sú skvelé príležitosti na spoznanie tanečných štýlov a kvalitatívnej úrovne našej tanečnej školy.

Trpezlivosť ruže prináša

Najväčšia chyba, ktorú často my dospelí robíme je, že nedáme deťom dostatočný čas na vyprofilovanie sa. Sme zrejme tlačení trendom doby, ktorá nás ženie do výsledkov a často zabúdame, že trvalý a udržteľný rozvoj vyžaduje určitý čas a hlavne trpezlivosť. Rovnako je to aj v tanci. V House of Dance sme vychovali niekoľko reprezentantov SR a vždy sme na to potrebovali 6-10 rokov. Takže sa niet kam ponáhlať.

Balet - Pohybové aktivity pre deti - tanečná škola house of dance nitra6
Balert – Tanečný krúžok – Tanečná škola House of Dance NItra

Riešením je aj komunikácia

Môže to znieť zložito, no nie je. Riešením je komunikácia s lektorom alebo recepciou tanečnej školy. Ak vaše dieťa nebaví ďalej chodiť na tanečný krúžok pre deti, možno mu nesedí kolektív, lektor, tanečný štýl alebo výkonnostná úroveň krúžku, ktorá je príliš nízka/vysoká.

Všetky tieto dôvody s vami vždy prejdeme a vieme nájsť vhodné riešenie, samozrejme ak o nich vieme. V pokoji sa preto na nás s vašimi požiadavkami vždy obráťte. Radi vám pomôžeme nájsť to najlepšie riešenie pre Vaše dieťa.

Balet pre deti Nitra - Tanečný krúžok - tanečná škola - House of Dance - tanec v nitre
Balet – Tanečná škola pre deti – House of Dance Nitra

Multižánrovosť, rôzne úrovne pod jednou strechou

V House of Dance prinášame deťom priestor pre rozvoj ich talentu, zážitky a plnohodnotné trávenie voľného času. To je dôvod, prečo ponúkame tanečný krúžok pre deti v 5 tanečných štýloch pod jednou strechou.

Z každého štýlu u nás fungujú triedy rôznych vekových a výkonnostných úrovní, až po vrcholovú súťažnú úroveň. V tomto je tanečná škola pre deti, House of Dance v Nitre a okolí jedinečná. Iba tak môžeme napĺňať našu misiu a zabezpečiť pre Vaše deti plnohodnotné napredovanie a rozvoj talentu.

TIP pre vás!
Z každého štýlu máme krúžky rôznych vekových a výkonnostných úrovní, až po vrcholovú súťažnú úroveň. V tomto je tanečná škola House of Dance v Nitre a okolí jedinečná.

Individuálny prístup

V procese napredovania sa na deti pozeráme individuálne. Niekedy Vám oznamujeme pozitívne správy o tom, že odporúčame Vaše dieťa do vyššej úrovni, alebo do súťažného tanca. Inokedy odporúčame, aby si Vaše dieťa zopakovalo rovnakú výkonnostnú úroveň. Aj keď sa to niekedy nezdá, vždy sa pozeráme na to, čo je pre Vaše dieťa v procese napredovania najvhodnejšie.

Systém hodnotenia detí

V našej tanečnej škole funguje systém interného hodnotenia detí. Zaujímajú nás dva faktory: pravidelnosť dochádzky a úroveň zvládnutia výkonnostných predpokladov, vďaka tomu vieme posunúť deti, ktoré majú predpoklady a záujem rýchlejšie.

Contemporary - tanečný krúžok - pohybové aktivity pre deti - tanečná škola house of dance nitra
Contemporary dance – Tanečná škola pre deti – House of Dance

Skúsení lektori, zdravé napredovanie bez zlozvykov

Vďaka skúseným interným a externým lektorom, s ktorými naša tanečná škola pre deti spolupracuje vieme pre vaše deti zabezpečiť zdravé a efektívne napredovanie bez zlozvykov. Učenie pohybu so skúseným lektorom je zábava a hračka. Vyskúšajte pohybové aktivity pre deti s nami.

Skúsenosti lektora s tanečným štýlom a praxou pri výchove tanečníkov sú pre nás prioritami. Začínajúci lektori, ktorí v našej tanečnej škole učia sú pod stálym vedením a dozorom skúsených lektorov.

Contemporary - tanečný krúžok - tanečná škola house of dance nitra - tanec v nitre
Finalistka MSR v Modern Dance Janka Milová – House of Dance Nitra

Rôzne motívy pre tanec – tanečný krúžok pre deti

Existujú rôzne motívy pre tanec. Napredovanie, kolektív, tanečný šport, tanečné umenie, choreografie, zdravý pohyb, vystúpenia. Rovnako dôležité, ako výber vhodného tanečného štýlu je aj odhalenie motívu detí, vďaka ktorému chodia na tréningy.

Toto je oblasť, v ktorej by sme my, dospelí mali pozorne počúvať svoje deti a rešpektovať ich potreby. Často sa stretávame s tým, že rodičia tlačia deti do toho, čo sa javí na prvý pohľad atraktívnejšie alebo do toho, čo by chceli oni.

Finalisti MSR v tanečnom športe – Christian Bóri a Vanesa Balážová

Tanečný krúžok pre deti v House of Dance

V súčasnosti ponúka naša tanečnečná škola na výber tanečné krúžky pre deti v 5 tanečných štýloch.

Finalisti MSR v tanecnom sporte - tanečná škola house of dance nitra
Finalisti v tanečnom porte a modern dance – House of Dance Nitra

Možnosti realizácie – pohybové aktivity pre deti

  • trávenie voľného času
  • šport – tanečné súťaže
  • choreografie
  • freestyle
  • predstavenia
  • vystúpenia

Ak Vaše deti vyskúšali tanečný krúžok a aj napriek tomu, že ich tanec baví v ňom nechceli pokračovať s najväčšou pravdepodobnosťou im nesadol lektor, kolektív alebo tanečný štýl. Nenechajte sa odradiť a skúste to ešte raz. Napíšte nám na info@houseofdance.sk, radi vám pomôžeme, aj keď nenavštevujete našu tanečnú školu.


Text: Tomáš Surovec, CEO House of Dance, www.houseofdance.sk, Foto by @stevematuska

Môže vás zaujímať

Najpopúlarnejšie na našom blogu